نویسنده اصفهانی که اثرش در بخش نثر معاصر بیست و هفتمین دوسالانه کتاب اصفهان با عنوان «خرده روایتهایی از پشت خاکریز بیمارستانها» برگزیده شد، در ارتباط با موضوع این کتاب به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اصفهان، گفت: بعد از همهگیری کرونا در کل کشور و بهتزدگی اولیه، همه انسانها واکنشی به این مسئله نشان دادند. ما نویسندگان نیز در مجموعهای به نام روایتخانه دور هم جمع شدیم و به پیشنهاد بهزاد دانشگر قرار شد تا با مصاحبههای مختلف با کادر درمان، به این موضوع واکنش ادبی نشان دهیم و در نهایت آنها را در قالب یک کتاب منتشر کنیم.
روایتنویسی و نقش مهم آن در نگارش کتاب
محمدرضا رهبری به سبک روایتنویسی در نگارش این کتاب اشاره کرد و افزود: آن زمان همه درگیر بیماری بودند و شاید کمتر کسی برای ثبت و ضبط فرصت و حوصله داشت. بنابراین فرصت را مغتنم شمردیم و با یاری جمعی از دوستان مصاحبهها انجام و مکتوب شد. در نهایت در قالب یک کارگاه مصاحبهها بازنویسی و تدوین شد و حاصل آن کتابی است که مشاهده میکنید.
رهبری ضمن بیان شیوه طبقهبندی مصاحبهها در این کتاب گفت: پس از تایپ مصاحبهها، آنها را به موضوعات مختلف دستهبندی کردیم و بر اساس این موضوع مصاحبهها با همراهی آسیه دهباشی و سمیرا مختاری بازنویسی شد. بخشی از تدوین روایتها نیز به کوشش حامد علیبیگی انجام شد.
او درباره تلاش برای بازنویسی هرچه بهتر این روایتها اینطور گفت: تلاش شد تا در بازنویسی، آنچه ضروری است حفظ شود و مطالبی که تکراری است یا فرآیند و شیوه برخورد کادر درمان با کرونا را روشن نمیکند، حذف شود و روایت شستهرفتهای باشد.
دستهبندی روایتها بر اساس موضوع
رهبری درباره تقسیمبندی روایتها به چهار بخش متفاوت توضیح داد: در تدوین تلاش شد تا روایتها بر اساس موضوعات مختلف دستهبندی شوند تا زمان مراجعه به کتاب بهراحتی بتوان موضوعات مختلف را از دل آن بیرون کشید و افراد مختلف بتوانند بهراحتی برای مطالعه و تحقیق و حتی سوژه اولیه برای داستان استفاده کنند.
خط مقدم درمان و مبارزه با کرونا
این مدرس ادبیات داستانی درباره نام کتاب اظهار کرد: اگر به روزهای آغازین کرونا توجه کنید، مبارزه با کرونا حالت جنگی و نظامی محسوب میشد و بیمارستان خط مقدم بود و کادر درمان رزمندگانی هستند که پشت این خاکریزها مستقر شده و آماده خدمترسانی هستند.
ایجاد انگیزه و فرهنگسازی، مهمترین نتیجه دوسالانه کتاب
محمدرضا رهبری در پاسخ به تاثیر جشنواره دوسالانه کتاب و ایجاد انگیزه در جوانان و نویسندگان گفت: ما سه دلیل برای برگزاری جشنواره داریم، نخست گردهمایی و ایجاد شور و نشاط در انسانها به ویژه نویسندگان، کارکرد دوم فرهنگسازی و عمومی کردن آن و کارکرد سوم انگیزهبخشی است.
او ادامه داد: برگزاری چنین برنامههایی با موضوع کتاب، زمینه را برای رشد و بالندگی و حمایت بیشتر کتاب را فراهم کرده و پای بسیاری از نهادها به میان میآید.
رهبری با ابراز امیدواری از ادامه این روند گفت: ضمن اینکه جدی گرفتن چنین برنامههایی که کتاب در سرلوحه آن قرار دارد، مکملی برای بهبود وضعیت کتاب محسوب میشود.
او نشر صاد رو یکی از ناشران شناختهشده در کشور عنوان کرد و افزود: این نشر بسیار با سرعت کار میکند، ضمن اینکه مبنای کار آن انتشار کتاب به صورت الکترونیکی است. علاقهمندان به خرید این کتاب میتوانند آن را از اپلیکیشن طاقچه تهیه کنند.

«آنتیویروس» و داستان حماسی آن
نویسنده کتاب «آنتیویروس» که کتاب شایسته تقدیر در بخش نثر معاصر بیست و هفتمین دوسالانه کتاب اصفهان بود، درباره داستان این کتاب گفت: آنتیویروس داستان یک جوان برنامهنویس است. او عضوی از یک خانواده فرهنگی است و پدرش استاد دانشگاه تاریخ و پدربزرگش باستانشناسی معروف در ایران است. به دلیل همین پشتوانه خانوادگی پروژه مهمی به او سپرده میشود تا آن را به صورت دیجیتال درآورد. او با ورود به این پروژه وارد یک نقشه جاسوسی از پیش تعیینشده میشود و ناچار است از یین دو گزینه همراهی با پروژه جاسوسی و منافع کشور یکی را انتخاب کند.
فاطمه طالبی درباره چگونگی انتخاب نام این کتاب بیان کرد: اسم «آنتیویروس» به لحاظ اینکه شخصیت اول داستان به آنتیویروسهای مختلف علاقهمند است و از طریق همین آنتیویروس وارد نقشه شده، انتخاب شده است. از طرفی نامی دوپهلو است و به روح کلی داستان اشاره دارد که خواننده بعد از مطالعه کتاب به کشف مفهوم آن میرسد.
طالبی در پاسخ به چگونگی رسیدن به این سوژه اظهار کرد: سال ۹۷ جشنوارهای ملی با عنوان «داستانهای حماسی» برگزار شد که در آن از نویسندگان خواسته شده بود داستانی با اقتباس از داستانهای شاهنامه بنویسند. این کار موجب نگارش این داستان و ارتباط جهان امروز با داستانهای شاهنامه شد. دوست داشتم داستانی بنویسم که جهان امروز را با داستانهای شاهنامه ارتباط دهم و اینگونه شد که به سوژه این کتاب رسیدم.
برنامهنویسی و ارتباط آن با شاهنامه
او ادامه داد: برای من مسئله وطن بسیار مهم بوده و هست، دوست دارم به کتب سنتی و کهن ما به ویژه شاهنامه به شکل جدیدی نگاه کنم و ببینم چه نیازیهایی در زمان حاضر جواب میدهد تا بتوان با اقتباس از شاهنامه و بازنویسی آن به نسل جوان ارائه شود. با این تفکر به سراغ برنامهنویسی و ارتباط آن با داستانهای شاهنامه رفتم.
این نویسنده جوان در پاسخ به هدف اصلی از نگاشتن این کتاب گفت: هدف من پررنگ کردن نقش وطن است. دوست دارم حس وطندوستی را که در حال حاضر به آن نیاز داریم، پررنگتر کنم و جوانان را تشویق کنم تا این احساس را در خود ایجاد کند.
طالبی با اشاره به برگزاری جشنوارههای مختلف به ویژه دوسالانه کتاب اصفهان تصریح کرد: این برنامهها چه در بخش مادی و چه در بخش معنوی اعتباربخشی به کار نویسنده است. ارتقای اعتبار این برنامهها موجب افزایش انگیزه در نویسندگان و جهتدهی به فعالیت آنها در دراز مدت خواهد شد.
دوسالانه کتاب و اعتباربخشی به نویسندگان
طالبی افزود: موضوعات و محورهای از پیش تعیینشده چنین جشنوارههایی موجب میشود تا نویسندگان فعالیت ادبی خود را در راستای این محورها هماهنگ کرده و برای شرکت در آن برنامهریزی کند. این کار موجب معتبر شدن جشنواره و هم اعتبار کار نویسنده خواهد شد.
جشنوارههای ادبی و ایجاد شور و نشاط
فاطمه طالبی بیان کرد: بحث اعتباربخشی که به آن اشاره شد بسیار مهم است. جشنوارهای مانند جشنواره فجر که بسیاری از هنرمندان تلاش میکنند تا برای شرکت در آن اثر تولید کنند و به همین منظور برای شرکت در آن برنامهریزی میکنند. اگر جوایز ادبی نیز مانند این دست جشنوارهها اعتباربخشی بیشتری داشته و حامی اثرات برگزیده شوند، هم موجب رونق ادبی شده و هم شور و نشاط ادبی را در نویسندگان ایجاد خواهد کرد.
او در پایان درباره انتخاب نشر صاد که ناشری غیراصفهانی است، برای انتشار کتاب «آنتیویروس» میگوید: نشر صاد ناشر تخصصی داستان و رمان است و در آن مقطع زمانی چون با این نشر همکاری داشتم، آن را انتخاب کردم.