پنجمین دوره جایزه خودنویس به ایستگاه پایانی رسید.

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، آیین پایانی پنجمین دوره جایزه خودنویس با همکاری انتشارات صاد روز سهشنبه ۲۰ خردادماه در سالن اجتماعات
خبرگزاری مهر برگزار شد. ابتدا، سیده عذرا موسوی، دبیر این دوره جایزه خودنویس، در سخنانی بیان کرد: سال گذشته، فراخوان پنجمین دوره مسابقه « خودنویس»
در هفته اول تیرماه (تا دهم تیرماه) منتشر و تبلیغات گستردهای برای این رویداد آغاز شد. علاقهمندان تا دهم مردادماه فرصت داشتند آثار خود را ارسال کنند که این
مهلت با تمدید دو هفتهای، تا پایان مردادماه ادامه یافت. داوری مرحله اول در پایان شهریورماه به اتمام رسید و برگزیدگان مشخص شدند. از میان ۱۳۳ طرح ارسالی،
۱۷ طرح موفق به راهیابی به مرحله دوم شدند.
موسوی محورهای اصلی مسابقه در این دوره جایزه را معرفی کرد:خانواده، ازدواج، فرزندآوری، دختران و پسران، آنتیقهرمانسازی، اقوام غیور ایرانی از موضوعات این دوره بود. علاوه بر این، یک بخش ویژه با عنوان «فلسطین و غزه» نیز در نظر گرفته شده بود. با توجه به حساسیت موضوع و هوشیاری نویسندگان، طرحهای بسیاری با محوریت فلسطین به دبیرخانه مسابقه ارسال شد که از نظر کمی و کیفی قابل توجه بود. دبیر پنجمین دوره جایزه خودنویس همچنین بیان کرد: در مهرماه، یک دوره کوتاه طرحنویسی برای نویسندگان نوقلم برگزار شد. هدف از این دوره، آشنایی شرکتکنندگان با فرایند طرحنویسی و کمک به پختگی و انسجام طرحهایشان در سه جلسه بود. پس از آن، از اواخر مهرماه، شرکتکنندگان وارد کارگاههای نوشتن رمان شدند.

وی ادامه داد: امسال چهار کارگاه رماننویسی زیر نظر اساتید مجرب و صاحبنام داستاننویسی همچون آقایان میرشمسالدین فلاح هاشمی و مهدی زارع برگزار شد. شرکتکنندگان تا پایان فروردینماه با راهنمایی اساتید، مشغول نگارش رمانهای خود بودند. در هفته اول اردیبهشتماه، نسخه نهایی آثار تحویل داده شد. مرحله دوم داوری، شامل داوری رمانهای نوشته شده، آغاز شد و نتایج آن تا پایان اردیبهشتماه مشخص شد.موسوی همچنین به مبارک بودن این جایزه و رویداد اشاره کرد و گفت: این رویداد بستری فراهم کرده است تا نویسندگان نوقلمی که شاید به راحتی امکان خلق اثر خود در چارچوبی استاندارد را نداشتند، فرصت نگارش و چاپ آثارشان را پیدا کنند. این تلاش قابل تقدیر و ستایش است. امیدواریم شرکتکنندگان قدر این تجربه را بدانند و از آن برای خلق آثار محکمتر، قویتر و قابل تاملتر در آینده بهره ببرند.او همچنین بیان کرد: در خلال برگزاری مسابقه، از آنجا که پنج طرح از طرحهای منتخب با موضوع فلسطین بود و نویسندگان همگی جوان و نوقلم بودند، یک نشست دو ساعته با حضور جناب آقای حسینعلی جعفری برای این گروه از نویسندگان ترتیب داده شد. در این جلسه، شرکتکنندگان به مطالعه کتاب پرداختند و با استاد به گفتگو نشستند تا با چگونگی خلق اثری با موضوع فلسطین در جغرافیای آن آشنا شوند. به نظر میرسد این جلسه برای دوستان مفید و پربار بود، به نحوی که نتایج آن در آثاری که به مرحله اختتامیه راه یافتند، مشهود بود. برخی از نویسندگان توانسته بودند آثار درخشانی با محوریت فلسطین خلق کنند که جای تقدیر هم از اساتید و هم از نویسندگان گرامی دارد که با جسارت و پشتکار، در مورد موضوعی که نیاز به مطالعه و زحمت فراوان داشت، دست به قلم بردند.

در ادامه میرشمسالدین فلاح هاشمی،مدیر انتشارات صاد و نشرسرای خودنویس، با بیان این که در کشورهای زیادی تدریس داستاننویسی رایج است در سخنانی گفت: «خودنویس» در دو سال اول، جلسات بهصورت حضوری برگزار میشد، اما پس از شیوع کرونا، امکان ادامه فعالیت در فضای مجازی فراهم شد و توانستیم با علاقهمندان در ارتباط باشیم. یکی از دغدغههای اصلی من، در کنار آموزش داستاننویسی، روایت ایرانی بود. به همین جهت آموزش داستاننویسی بومی ایرانی را آغاز کردم تا رویکرد جدیدی در این زمینه اتخاذ شود. سپس، به این موضوع برگشتم که اصلاً روایت ایرانی چیست؟ روایت ایرانی باید بتواند فرهنگ کشورمان، داشتههای ملی و آن چیزی که در ادبیات کهن فراموش شده است را بیان کند.وی افزود: پرداخت به روایت ایرانی، وحدتآفرین است. ایران و ایران فرهنگی بزرگ، حتی برای فارسیزبانان تاجیکستان و افغانستان نیز جذاب است. آنها میدانند که ما با کسی سر جنگ نداریم و قائل به مرزهای جغرافیایی نیستیم. هر کس که دلش برای ایران میتپد و میسوزد، میتواند یکی از موضوعات معاصر یا گذشته ما را مورد توجه قرار دهد تا نوجوان و جوان امروزی بتواند از آن الگو بگیرد و به قهرمانان خودش بازگردد. ما باید به ادبیاتی دست یابیم که این مسیر را به نمایش بگذارد.فلاحهاشمی درمورد خودنویس بیان کرد: در این دوره، شرکتکنندگان پس از پایان دوره و برنده شدن، ارتباطشان با ما قطع نخواهد شد. این کلاسها و امکاناتی که فراهم کردهایم، همواره بهانهای برای بچهها خواهد بود. نویسندگان جدید با ولع یاد میگیرند و مینویسند. آنها به نصایح اساتید گوش میدهند و ما اساتید مجربی را برای مدرسه داستان گرد هم آوردهایم تا نویسندگان قهاری تربیت شوند.
وی افزود: خستگی من را ذوق یک خودنویس پس از چاپ کتابش از بین میبرد و توان تحمل بسیاری از نامرادیها و بیوفایی قولها را به من میدهد. اما من سعی میکنم همچنان محکم پیش بروم و با تمام توان در خدمت بچههای خودنویس باشم.

در بخش بعدی مراسم نفرات برگزیده پنجمین دوره جایزه خودنویس به شرح زیر معرفی شدند:
برگزیده اول: یوسف علیپور
برگزیده دوم: زهرا حکیمیان
برگزیده سوم: زهرا گلشن
در پایان از پوستر ششمین دوره جایزه خودنویس رونمایی و علیالله سلیمی به عنوان دبیر ششمین دوره معرفی شد.